вторник, 27 септември 2016 г.

Бариера за болестите

Продължение от поредицата "Яжте бели храни"

Тиквички


Години наред, макар че бяха неизменна част от храненето ни през лятото, смятахме тиквичките като нискокалоричен зеленчук, вкусен, но беден от към хранителни вещества. За щастие, през последните години, този прекрасен зеленчук беше реабилитиран.

Тиквичките са богати на минерални соли и полезни елементи. Съдържат калий и фосфор, калций, магнезий, манган, желязо, мед, сяра и хлор, микроелементите молибден, титан, литий и цинк. Имат ниски нива на органични киселини. Богати са на каротин (провитамин А) и някои витамини от групата B.

Тиквичките са нискокалорични и диуретични, стимулират храносмилането и ускоряват метаболизма, понижават нивата на кръвната захар, подпомагат отделянето на жлъчка, подобряват дейността на черния дроб и възстановяват нивата на гликогена. Намаляват лошия холестерол, успокояват нервната система, увеличават съпротивителните сили на организма срещу възпаленията, подобряват дейността на сърцето, понижават високото кръвно налягане.


Кефир

Кефирът, известен още като тибетска гъба, традиционно познат в Русия и бившите Съветски републики, вече започва да печели признанието на голяма част от света. На външен вид тибетската гъба наподобява карфиол с аромат на кисело мляко. Нараства в млечна среда. Залива се с прясно неварено мляко и в зависимост от предпочитанията ви за киселината на вкуса, кефирената напитка може да бъде готова за 24-48 часа. Колкото по-дълго стои, толкова лактозата намалява и се увеличава фолиевата киселина.

Кефирът е лесносмилаем и съдържа около 30 щамове на бактерии и дрожди. Съдържа разнообразие от минерали и витамини, особено от група В и K2.

Кефирът притежава широка гама от лечебни свойства. Той е естествен антибиотик и отличен имуностимулант. Подобрява храносмилането, понижава нивата на холестерола и регулира кръвното налягане. Подходящ е при заболявания на черния дроб, бъбреците, далака, панкреаса, жлъчния мехур и стомаха, при заболявания на червата и пикочните пътища, притежава отлични противовъзпалителни свойства.


Бяло зеле

Освен прекрасните си вкусови качества и лечебни свойства, които притежава, зелето с право може да се нарече „бариера за болестите”.

Трудно е да се изчисли минералният състав на зелето: калий, натрий, калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, сяра, кобалт, хлор, йод, арсен, силиций, бор, мед, цинк и много други.Зелето съдържа витамините С, К, Р, В1, В2, фолиева киселина (витамин В9), никотинова и пантотенова киселина, метилметионин (витамин U), каротин, биотин, токоферол, инозит, лизин, холин и др.

Зелето се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на кръвта. Засилва имунната система, нискокалорично, освобождава организма от излишните течности и мазнини и укрепва сърдечно-съдововата система. Много подходящо за хора, страдащи от захарен диабет.

Прясно изцеденият сок от зеле съдържа фитонциди. Той потиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и други вредни микроорганизми. Съдържащите се в зелето ценни биологично активни съединения убиват стомашните бактерии, туберкулозната пръчица, златистите стафилококи и други болестотворни микроорганизми. Зелето активира защитните сили на организма и намалява риска от онкологични заболявания, като блокира пътя за проникване на канцерогени в здравите клетки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар